Το όραμά μας

Οι Προτάσεις μας για την Ηλιούπολη

insert image

Καθαρή Πόλη

Βασική προτεραιότητα η καθημερινότητα στην πόλη μας.
1. Επανασχεδιασμός και οργάνωση του τομέα Καθαριότητας, με αλλαγή του κανονισμού καθαριότητας, με τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων μέσων αλλά και με την αγορά σύγχρονων μέσων αποκομιδής. Πλύσιμο των κάδων υποχρεωτικά ανά τρίμηνο και τουλάχιστον δύο φορές τους καλοκαιρινούς μήνες. Καθημερινό πρόγραμμα περισυλλογής κλαδιών, ογκωδών, μπαζών και καθαρισμός δρόμων και πεζοδρομίων.
2. Οργάνωση και στελέχωση νέας Υπηρεσίας Ανακύκλωσης.
3. Συμμετοχή στο πρόγραμμα FOLLOW GREEN. Στο πρόγραμμα αυτό που εντάσσονται καθημερινά νέοι δήμοι κάθε φορά που ανακυκλώνεις κερδίζεις πόντους! Χρησιμοποίησε τους πόντους επιβράβευσης που έχεις συγκεντρώσει και εξαργύρωσέ τους για να αποκτήσεις κουπόνια προσφορών στις τοπικές επιχειρήσεις του δήμου. Δώρισε μέρος από τους πόντους επιβράβευσης σου σε σχολεία της επιλογής σου, στο πλαίσιο του μαθητικού μαραθωνίου ανακύκλωσης.
4. Συστηματική ενημέρωση των κατοίκων και των μαθητών του Δήμου μας για την πρόληψη, την μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, έτσι ώστε να καλλιεργείται συνεχώς η περιβαλλοντική συνείδηση.

Πράσινος Δήμος

1. Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις ταράτσες σχολείων με προτεραιότητα τα σχολεία των πολυκλαδικών. Η ενέργεια που θα παράγεται θα επαρκεί για την παροχή ενέργειας σε δημοτικές υποδομές και ένα μεγάλο κομμάτι θα διατίθεται στις φτωχές οικογένειες της πόλης μας που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
2. «Λευκοί δρόμοι» (πιλοτική εφαρμογή). Οι «λευκοί δρόμοι» είναι σημαντικοί για τη μείωση της θερμοκρασίας στην πόλη και τη βελτίωση των κλιματολογικών συνθηκών. Το καλοκαίρι, η μαύρη άσφαλτος απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υψηλές θερμοκρασίες. Το λευκό επίστρωμα αντανακλά τις ακτίνες του ηλίου με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στο έδαφος να μειώνεται αισθητά. Η μείωση της θερμοκρασίας δεν είναι αισθητή μόνο τους δρόμους αλλά και στα κτίρια που είναι πιο… «δροσερά».
3.  Άμεση αντικατάσταση λαμπτήρων με λαμπτήρες led σε όλα τα δημοτικά κτίρια του δήμου (Κέντρα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχολεία, ΚΕΠ κοκ) και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED, στο πλαίσιο της συνολικής αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου δημοτικού οδοφωτιστικού δικτύου. Ένα έργο με πολλά και πολύπλευρα οφέλη, που υπόσχεται την αισθητή βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, των συνθηκών οδικής ασφάλειας, αλλά και του γενικότερου αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, προσβλέποντας παράλληλα σε μια πολύτιμη εξοικονόμηση πόρων.
4. Ευρείας κλίμακας φύτευση νέων δέντρων και λουλουδιών σε όλες τις πλατείες και τους κοινόχρηστους χώρους καθώς επίσης και στις εκατοντάδες κενές φυτοδόχους σε πεζοδρόμια της πόλης μας. Δενδροφυτεύσεις σε πάρκα και άλση της πόλης μας με τη συμβολή αρχιτέκτονα τοπίου για το σχεδιασμό της οργάνωσης των χρήσεων γης με τέτοιο τρόπο, ώστε οι οπτικές του επιδράσεις να διατηρήσουν ή να αναβαθμίσουν την ψυχολογική διάθεση του ανθρώπου.

Κοινόχρηστοι Χώροι

1. Άμεση αποκατάσταση των πεζοδρομίων σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους (πάρκα, πλατείες, δημόσια οικόπεδα, βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολικά συγκροτήματα, δημοτικές υποδομές) και αποκατάσταση όλων των επικίνδυνων πεζοδρομίων σε οικίες δημοτών (σπασμένα πεζοδρόμια, ανασηκωμένες από δέντρα πλάκες) με αποκλειστικό γνώμονα την ασφάλεια των πεζών.

2. Νέες ασφαλτοστρώσεις καθώς και αντιολισθηροί τάπητες – τσιμεντοστρώσεις σε δρόμους με μεγάλη κλίση με χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια Αττικής

3. Δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας καθώς επίσης και πεζοδρομήσεις περιμετρικά από όλα τα σχολικά συγκροτήματα της πόλης μας και τις 32 παιδικές χαρές, μαζί με μια συνολική συγκοινωνιακή μελέτη μονοδρομήσεων για την ασφάλεια μαθητών και γονιών.

4. Ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου κατά μήκος του ρέματος πικροδάφνης και δημιουργία περιπατητικής διαδρομής. Δημιουργία περιπατητικής διαδρομής που θα συνδέει τα πάρκα και άλση της πόλης μας (Ναυαρίνου-Καλαβρύτων-Ρέμα Πικροδάφνης).

Παιδεία

1. Συντηρήσεις – έλεγχος εγκαταστάσεων (αντισεισμικός – ηλεκτρολογικά πιστοποιητικά και πιστοποιητικά πυροπροστασίας)
Α. Ολοκλήρωση, το συντομότερο δυνατόν, σε συνεργασία με το Ε.Μ.Π. του προσεισμικού ελέγχου όλων των σχολικών κτιρίων
Β. Έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας, ηλεκτρολογικών πιστοποιητικών και θέσπιση μητρώου επισκευών και συντήρησης με ευθύνη του δήμου για όλα τα σχολικά κτήρια.
Γ. Επισκευή ή και εκ νέου εγκατάσταση συστημάτων πυροπροστασίας σε όλα τα σχολικά κτήρια με ευθύνη του δήμου και έκδοση σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία των προβλεπόμενων πιστοποιητικών πυρασφάλειας.

2. Ημερίδες για απόκτηση Φορολογικής Συνείδησης στα σχολεία.

3. Δημιουργία σε συνεργασία με το δήμο, σχολών γονέων σε όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της πόλης μας. ΣΚΟΠΟΣ των Σχολών Γονέων είναι: α) η στήριξη του θεσμού της οικογένειας, αναντικατάστατου πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας και β) η προστασία της ψυχικής υγείας ανήλικων και ενήλικων ατόμων μέσα στο σύστημα της οικογένειας. Οι Σχολές Γονέων στοχεύουν κυρίως στην ΠΡΟΛΗΨΗ.

4. Διοργάνωση ημερίδων στα σχολεία της πόλης μας σχετικών με το bullying, τον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τον εθισμό σε ουσίες κλπ.

5. Ψυχολόγοι στα σχολεία: Η εργασιακή αβεβαιότητα, ο κοινωνικός αποκλεισμός, είναι θέματα που επιβαρύνουν την οικογένεια κι αυτό αντικατοπτρίζεται στους μαθητές. Το πρόσωπο του ψυχολόγου είναι ένα πρόσωπο που, όπως διαπιστώνεται, οι μαθητές αποζητούν προκειμένου να ανοιχτούν και να μιλήσουν για θέματα για τα οποία δεν μπορούν να απευθυνθούν ούτε στους εκπαιδευτικούς ούτε στους γονείς.

Ανάπτυξη Αγοράς

Η επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική αγορά της πόλης μας εξαιτίας της δημιουργίας τεράστιων εμπορικών πολυκαταστημάτων, εστιατορίων, καφετεριών που θα προσελκύουν μαζικά κόσμο από τα νότια προάστια. Πρέπει άμεσα να υπάρξουν τολμηρές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς:
1. Πεζοδρόμηση Κεντρικών Δρόμων και δημιουργία εμπορικού δρόμου στα πρότυπα άλλων δήμων. Προτεραιότητα η πεζοδρόμηση της Λ. Ειρήνης από την Κεντρική Πλατεία εώς το Νησάκι, καθώς επίσης και η κάθοδος της Ελ. Βενιζέλου από την Πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς την Κεντρική Πλατεία.
2. Διοργάνωση Λευκής Νύχτας στο δήμο μας κατά την οποία τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 12.00 το βράδυ και την επόμενη μέρα θα ανοίξουν 3 ώρες αργότερα από το ωράριο. Εκδήλωση η οποία προσδοκούμε να δώσει οικονομική ανάσα σε κάθε είδους εμπορική δραστηριότητα, ψυχαγωγική, επαγγελματική, η οποία υπάρχει στην πόλη μας όπου παράλληλα θα διοργανώνονται συναυλίες και εκδηλώσεις.
3. Δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου που θα φιλοξενεί κάθε χρόνο μικρές εκθέσεις (έκθεση βιβλίου, λουλουδιών, παραδοσιακών προϊόντων, χειροποίητες δημιουργίες κλπ.)
4. Κάρτα Ηλιου-πολίτη με την οποία οι δημότες θα ψωνίζουν με σημαντικές εκπτώσεις σε καταστήματα που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα του δήμου καθόλη τη διάρκεια του χρόνου
5. Θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας για δημότες που θα διευκολύνουν το ξεκίνημα και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων και θα παρέχουν αναγκαίες διευκολύνσεις και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την είσοδο και σταθεροποίησή τους στην αγορά, κατά τα πρώτα κρίσιμα χρόνια λειτουργίας τους.

Πολιτισμός

1. Δημιουργία πολιτιστικού κέντρου με κλειστό θέατρο για θεατρικές εκδηλώσεις και συναυλίες στο οικόπεδο της Πλατείας Παλαιών Πατρών Γερμανού (Πλατεία ΙΚΑ). Δημιουργία συγχρόνως αιθουσών που θα στεγάσουν όλους τους πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς συλλόγους της πόλης καθώς επίσης και όλα τα εικαστικά εργαστήρια του δήμου.
2. Καθιέρωση ετήσιων βραβεύσεων των διακρινόμενων του δήμου μας στα γράμματα τις τέχνες
3. Καλλιτεχνική και πολιτιστική εκπαίδευση σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα μέσα στα σχολεία
4. Καθιέρωση ετήσιου μουσικού φεστιβάλ νέων στο άλσος «Δημήτρης Κιντής»

Υγεία

1. Η συστέγαση και ενίσχυση ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ στο ΠΕΔΥ Ηλιούπολης (πρώην ΙΚΑ) και προμήθεια όλου του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού.

2. Η εκπαίδευση και η ενημέρωση των δημοτών σχετικά με τα θέματα υγείας που τους αφορούν (ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ, ΥΠΕΡΤΑΣΗ, ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ κα.) είναι πολύ σημαντική και απαιτεί συνεχείς εκδηλώσεις ενημέρωσης. Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη σώζει ζωές.

3. Αποξήλωση ΚΕΡΑΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ πλησίον των σχολείων της πόλης σύμφωνα και με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Πάτρας που με την υπ’ αριθμ. 303/2017 (ΑσφΜ) απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση που κατέθεσαν Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων σχετικά με την απαγόρευση λειτουργίας κεραίας κινητής τηλεφωνίας που είχε νόμιμη άδεια, σε κοντινή απόσταση από σχολεία.

Έξυπνη πόλη

1. ATM Πιστοποιητικών: Πρόκειται για ειδικά μηχανήματα τύπου ΑΤΜ που θα παρέχουν νυχθημερόν τη δυνατότητα στους πολίτες να ζητούν και να εκτυπώνουν δημοτική ενημερότητα, πιστοποιητικά δημοτολογίου και άλλα σχετικά έγγραφα, άμεσα, με εύκολο και απλό τρόπο. Η πιστοποίηση του πολίτη θα πραγματοποιείται με τη χρήση Κάρτας Δημότη.

2. O ανοιχτός προϋπολογισμός (open budget), μέσω του οποίου στα πλαίσια της διαφάνειας κάθε πολίτης θα μπορεί να βλέπει σε πραγματικό χρόνο την πορεία εκτέλεσης του δημοτικού προϋπολογισμού, τόσο για το τρέχον οικονομικό έτος όσο και για παρελθόντα έτη.

3. Το Ilioupoli Bot, θα αποτελεί ολοκληρωμένο ψηφιακό βοηθό για θέματα του δήμου, όπου θα τον ρωτάς και θα σου απαντάει αυτοματοποιημένα, μέσω του Facebook Messenger, 365 ημέρες το χρόνο 24 ώρες το 24ωρο!

4. Ασύρματη πρόσβαση WI-FI σε όλα τα άλση, πάρκα και τις πλατείες της πόλης

Χρηματοδότηση

Ζούμε σε μία εποχή στην οποία οι πόλεις έχουν αναδυθεί ως το επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα οι δήμοι πλέον καλούνται να αποκτήσουν την οικονομική επάρκεια ώστε να αναπτύσσονται.
Στην #ilioupOloimazi πιστεύουμε στη συνεργασία όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Γι’ αυτό και θα εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που μας εξασφαλίζει η Περιφέρεια Αττικής. Περαιτέρω στρατηγικός μας στόχος είναι η μεγιστοποίηση της απορρόφησης και της αποτελεσματικότητας των πόρων του Κοινοτικού ταμείου (#ΕΣΠΑ) όσο και εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης όπως το Πράσινο Ταμείο.
#proxorame_mprosta

Μοντέλο Λειτουργίας Δήμου

Από την πρώτη, κιόλας, μέρα της θητείας μας θα επιδιώξουμε να συμμετέχει ενεργά στην διοίκηση του Δήμου κάθε δημότης.
Στόχος μας είναι μία διοίκηση χωρίς αυταρχισμούς, με πλήρη διαφάνεια των διαδικασιών του δήμου, ακούγοντας κάθε πρόβλημα και προβληματισμό, υπηρετώντας κάθε δημότη.
Σε αυτά τα πλαίσια, σκοπεύουμε να κάνουμε πράξη τις κάτωθι προτάσεις μας:

1.  Λήψη όλων των αποφάσεων από το δημοτικό συμβούλιο.

2.  Απολογισμός έργου κάθε Σεπτέμβρη.

3. Συνελεύσεις ανα περιοχή.

4. Πλατφόρμα υποβολής προτάσεων στον Δήμαρχο.

5. Δημιουργία ομάδων εργασίας απο προσωπικότητες της πόλης στους τομείς της ΥΓΕΙΑΣ και της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

6. Τοπικά ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ.